top of page

BURA DUŠE

ŽIVOTNO, RATNO I DUHOVNO PUTOVANJE

DOKUMENTARNI FILM

REDATELJ   GORAN MARŠALEK     PRODUCENT   DRAŽEN HRŽENJAK     SCENARISTICA   DANIELA MARŠALEK 

SNIMATELJI  SAŠA FILIPIN   ZLATKO ROMANOVIĆ   ZLATKO LUGARIĆ   TON MAJSTOR  JOVICA JOHNNY ŠUĆURA

RATNI FOTOGRAF  TONI HNOJČIK     NARATOR  ŠIMUN MILOŠ    MONTAŽER  GORAN MARŠALEK

PRODUKCIJA  MEDIA 53

Braniteljska populacija jedna je od najugroženijih skupina u Hrvatskoj. Dovoljno je pogledati zastrašujuće podatke o broju samoubojstava branitelja, ali i njihovih supruga i djece. U razdoblju od 1991. do 2019. godine 3215 branitelja počinilo je samoubojstvo, a ta brojka stalno raste. Ta su samoubojstva bolan vapaj, krik umirućeg i poziv upomoć. Ona su zaglušujući alarm onima koji imaju uši da čuju. Zbog toga pristupamo tom problemu na poseban i drugačiji način: primjerima onih koji su pobijedili taj problem i uspjeli pronaći duhovni mir i zadovoljstvo.

Protagonisti našeg filma su trojica branitelja, Dražen Hrženjak, Zvonko Kovačić i Darko Horvat, koji su prošli brojna ratišta diljem Hrvatske i koji su svjedočili brojnim stradanjima. Oni su autentični primjeri kako Bog može nevolju okrenuti u pobjedu, a tragediju u trijumf. Ovo je jedan posve drugačiji osvrt na život hrvatskog branitelja, prije i nakon Domovinskog rata. Film je, zapravo, više usmjeren sadašnjosti i budućnosti nego prošlosti, baveći se trenutnim psihološkim i duhovnim stanjem branitelja puno više nego doživljenim situacijama, koje su ionako već puno puta prepričane i svima dobro poznate.

Ovaj film je motivacija za svakog ratnog veterana, svakog člana obitelji ratnog veterana i svakog gledatelja da strese sa sebe depresiju i očaj i krene u obnovu svoje duše, otvorenog srca i uma. 

Film je snimljen u koprodukciji MEDIA 53 i Udruge veterana, vojnika i domoljuba, sufinanciran od Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih partnera i prijatelja.

Više o udruzi MEDIA 53 možete saznati ovdje   http://www.media53.hr

Više od Udruzi veterana, vojnika i domoljuba možete saznati ovdje   http://www.uvvid.hr

bottom of page